Het GCA
Het Groot Concertkoor Amsterdam is een gemengd koor dat zo’n ongeveer 60 enthousiaste leden telt. Gemiddeld twee keer per jaar verzorgen we optredens in en om Amsterdam.
Het koor brengt werken variërend van barok en romantiek tot moderne compositie. Op het repertoire van de afgelopen jaren staan werken als het Requiem van Mozart, de Johannes Passion van Bach, de achtstemmige Messe in e-Moll van Bruckner en Ein deutsches Requiem van Brahms.
In januari 2016 beleefden we een muzikaal hoogtepunt in het Muziekgebouw aan het IJ met de Nederlandse première van My Way of Life van Toru Takemitsu. Ook zongen we toen Toward the Unknown Region van Vaughan Williams en The Music Makers van Elgar.
Voor onze concerten proberen wij altijd goede orkesten in te huren zoals het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Con Brio, Het Orkest, het Sweelinck, het Noord-Hollands Blazers Ensemble en het Promenade Orkest.
Ook de solisten met wie we zingen zijn niet de minsten. Titia van Heyst zong bijvoorbeeld met ons mee in de Johannes Passion en Ein deutsches Requiem. Bij dat laatste stuk zong ook Marc Pantus mee, die ook al met ons schitterde in het Requiem van Mozart. Bij onze laatste concerten zongen solisten met ons mee als Ellen Valkenburg, Carina Vinke, Leonie van Veen en Willem de Vries.
Dirigent
Benjamin Bakker heeft na het concert in juni 2023 afscheid genomen van het Groot Concertkoor Amsterdam. Hij zal worden opgevolgd door Dody Soetanto per 1 februari 2024. Maar voor het zover is hebben wij onze voormalige dirigent Enrique López-Cortón bereid gevonden om tijdelijk bij ons terug te keren voor de uitvoering van die Schöpfung van Haydn in januari 2024.
Enrique López-Cortón werd in 1969 geboren in La Coruña (Spanje). Hij begon zijn muzikale opleiding toen hij 7 jaar was. Nadat hij zijn diploma pianoleraar gehaald had (B.Mus), verhuisde hij naar Barcelona om er te studeren bij Assumpta Coma en David Padrós. Aldaar behaalde hij aan het Conservatorio de Badalona het masterdiploma piano (M.Mus). In Barcelona begon hij ook met zanglessen en koordirectie bij Manuel Cabero en Mireia Barrera. In 1999 kreeg hij een beurs van de gemeente La Coruña, waardoor hij een postdoctorale cursus koordirectie kon volgen aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt. Later studeerde hij middeleeuwse chant en polifonie bij dr. Rebecca Stewart aan de Schola Cantorum Brabantiae in Tilburg, en zang bij Paula de Wit, Xenia Meijer en Claron McFadden. Op het gebied van het gregoriaans heeft Enrique zijn sporen verdiend bij de Schola Pinensis in Barcelona onder leiding van Jordi Sacasses en de Schola Cantorum Amsterdam onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo. Als orkestdirigent is Enrique voornamelijk autodidact, hoewel hij ook lessen volgde bij Salvador Mas, Jorma Panula en Jurjen Hempel. Hij werkte o.m. met het Noord Nederlands Orkest, het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en het Promenade Orkest, en ook met barok orkesten op authentieke instrumenten zoals Concerto d´Amsterdam en The Northern Consort. Enrique López-Cortón is grondlegger en dirigent van Capella Sancta Maria, een professioneel vocaal ensemble, gespecialiseerd in Spaanse renaissancepolyfonie. Hij is ook vaste dirigent van Ralph Sordo (Amsterdam) en de Amsterdamse Bachvereniging. Hij is ook gast dirigent bij diverse koren, en geef regelematig workshops. Als freelance zanger heeft hij opgetreden met het Bachkoor Holland (Naarden), Studium Chorale (Maastricht), Cantatrix (Leeuwarden) en met zijn eigen ensemble, Capella Sancta Maria.