Bestanden zijn te beluisteren via een aparte site van onze Bert via een (Windows-)programmaatje dat je eerst moet downloaden. Het mooie hiervan is dat je ook de bladmuziek ziet, dus mee kunt kijken met de noten:
http://www.correctuur.nl/muziek/GCA/
Johannes Brahms | Schiksalslied (lied van het lot)
Beschrijft de eenzaamheid van de mens en zijn afhankelijkheid van de machten van het noodlot.
De tekst is afkomstig van het gedicht Hyperions Schicksalslied van Friedrich Hölderlin, dat oorspronkelijk deel uitmaakt van de roman Hyperion. Brahms ontdekte de tekst in een boek dat in bezit was van zijn vriend Albert Dietrich. Hoewel hij meteen begon met schetsen voor het lied, duurde het daarna lang voor hij de structuur en expressie van het stuk had uitgewerkt. Het gedicht heeft slechts twee strofen, de eerste beschrijft de zaligheid van de goden en de tweede het lijden van de mensheid, “zich blind in de afgrond stortend”. Brahms wilde aanvankelijk een driedelig werk maken, met een reprise van de eerste strofe. Hij had echter het gevoel dat hij daarmee te veel in zou gaan tegen de oorspronkelijke, meer tragische visie van Hölderlin. Weliswaar gaat het werk in de coda terug naar de muziek van de eerste strofe, maar alleen instrumentaal, dus zonder de tekst. Een eerste versie, met koor in de coda, bestaat wel en is ook opgenomen. De première vond plaats op 13 oktober 1871 in Karlsruhe, onder leiding van dirigent Hermann Levi.
De Duitse componist Karsten Gundermann (1966) maakte omstreeks 2004 een bewerking van de orkestpartij van het Schicksalslied voor piano vierhandig, die op het repertoire staat van het koor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Zij maakten in 2014 een cd-opname. bron: wikipedia
Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) | Morgenlied
Josef Rheinberger is onder koorzangers vooral bekend vanwege zijn avondlied Bleib bei uns, denn es wilt Abend werden uit de bundel Drei Geistliche Gesänge. Rheinberger werd in Liechtenstein geboren. Op 15-jarige leeftijd voltooide hij op uitmuntende wijze het
conservatorium in München. Een rijke loopbaan volgde als componist, organist, muziekpedagoog en muziekhistoricus. Zijn werk werd in vele Europese landen en in de VS met prijzen en onderscheidingen geëerd. Hij werd in zijn tijd gezien als een conservatorieve componist met een romantisch-classicistische stijl. In zijn koorwerken toont hij zich meester in emotie en expressie. Morgenlied is daar een mooi voorbeeld van. Het ontzag voor de schoonheid van de natuur wordt gekoppeld aan een vroom ontzag voor God die met zijn zegenende hand alles omvat. Kleurrijke harmonische wendingen mengen zich met melodische lijnen,die als een troostrijk geheel ons willen uitnodigen om zonder angst de nieuwe dag tegemoet te treden.